01-05-06

Angie

Bij het vermelden van de naam Angie zullen toch een heel pak mensen automatisch aan de evergreen “Angie” van de Rolling Stones denken. Wie wordt niet stil van die ultieme song, wie heeft zijn partner niet eeuwig trouw beloofd tijdens een slow op dat liedje, hoeveel openingsdansen begonnen niet met de song die Mick Jagger zo doorleefd zong, meer nog, misschien werd een jaar later een meisje geboren en Angie genoemd.

 

Jarenlang was ik een absolute fan van Angie. Bij het spelen van dat liedje, hield ik even op met wat ik aan het doen was, kleefde m’n oor aan de radio en verhuisde voor enige minuten in een andere wereld.

 

Tot ik de biografie van Keith Richards las. Richards had bij mij altijd een streepje voor op Jagger. Ik hou meer van het ruwe en boosaardige van Keith dan van het afgelikte, gepolijste van Mick. Wat ik las was ontnuchterend. Nu nog blijft Keith mijn man maar mijn liefde voor hem is aardig bekoeld. Net zoals die roadie die gek was op Keith en bij toeval het geluk had om hem enige tijd te begeleiden of misschien was het maar voor één dag. Wat hij te zien en te ondersteunen kreeg, was een stonede Rolling Stone, die door een duivelse combinatie van drank en drugs meer onbewust dan bewust door het leven ging. Jaren zijn uit zijn geheugen gewist. Het mag een wonder heten dat die man nog steeds op het podium staat. Kortom, hij is een surviver. En volgens goede bronnen, de echte baas van de Rolling Stones, wat andere tongen ook mogen beweren.

 

Keith speelde de aanzet van Angie op één van die avonden, vol van drank en drugs. ’s Ochtends werd hij wakker en hoorde de tonen. Hij bewerkte ze en het werd een wereldsucces. Met liefde had het net iets minder te maken. Ik citeer uit Victor Bokris’ biografie van Keith: Tijdens de rit naar Londen in de limousine drukte Marlon (Keith’s zoontje) zijn bange gezicht tegen het raam, omdat hij zo probeerde om niet te zien wat zijn ouders aan het doen waren, terwijl Keith methodisch Anita (Pallenberg)  in het gezicht stompte. Intussen klonken de gevoelige regels van “Angie” over de hele wereld: ‘All the dreams we held so close, seem to all go up in smoke…/ I hate that sadness in your eyes’.

 

Hoe het Keith verder verliep. Hij leerde Patty kennen, de vrouw waarmee hij nog steeds zijn leven deelt. Ze wonen in Connecticut, waar Keith na zijn optredens dadelijk heengaat om er een rustig leven te leiden. Het kan verkeren. Een Rolling Stone, die als zijn vrouw even geen tijd heeft, zijn kind aan de schoolpoort opwacht, zij het wel met sigaret in de mond en bierflesje in de hand.

 

21:10 Gepost door lila | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.