01-05-06

Van bollen naar Bolle

Het stukje over bollen deed me denken aan een relatief nieuwe zaak in de Vlaamse Steenweg: Bolle. Het is een café annex boekenhandel. In een vroeger leven trok Bolle op met Wim Vandekeybus maar toen een Bolle junior zich aankondigde, was de tijd gekomen om het zwervend bestaan op te geven en zich te settelen. Bolle vond een huis op de Vlaamse Steenweg en zo geschiedde. In de voorplaats kan je iets drinken aan één van de tafels of in een sofa. Het is er wat rommelig, het zijn tweedehandsmeubels maar daarin schuilt juist de charme van dit café. Aan een wand in de voorplaats, valt je oog op een hele reeks tweedehandsboeken. Een opstapje en daar vind je Bolle Senior, als hij niet met een klant aan tafel zit of boeken plaatst in de rekken. Daar vind je ook boeken over kunst: dans, muziek, film. Maar het grote geheim ligt achteraan verborgen, daar is de grot van Ali Baba in de achterkamer verscholen als een goed bewaakt en gekoesterd geheim. Daar vind je een ruime en uitstekende keuze van boeken in het Nederlands, Frans en Engels. Actuele werken die hoog scoren in de boekentoptien, maar ook de grote klassiekers. En ik verdenk Bolle ervan  zijn eigen voorkeur tussen de rekken gemoffeld te hebben. Kortom, de Vlaamse Steenweg passeren zonder buur Bolle een bezoekje te brengen, zou doodzonde zijn.

 

De correctheid gebiedt mij ook een andere boekenzaak te vermelden: Passa Porta in de Antoine Dansaertstraat. Je moet er wel heel goed naar zoeken, want voor je het weet, loop je voorbij. Een klein bord verwijst naar de boekhandel die achterin gelegen is. Eerst moet je een lange gang door voor je dit boekenparadijs betreedt. Het is een grote, open, wit-heldere ruimte met een gevarieerd assortiment. Er worden ook geregeld literaire happenings georganiseerd. Kortom, een aanrader.

 

Tenslotte wil ik nog één zaak vermelden, al is dat meer een antiquariaat/ tweedehandsboekenhandel op één van de mooiste en rustigste pleintjes van Brussel: het Ivoren Aapje op het Bloemenhofplein in de Begijnhofwijk. Een eigenzinnige keuze van een naar Brussel uitgeweken West-Vlaming. Dit antiquariaat verdient minstens evenveel aandacht als voornoemde boekenhandels.

 

Brussel was jarenlang op Vlaams boekenhandelvlak een verschraalde woestijn dat geen enkel teken van leven vertoonde. Sinds enige tijd is er verandering in gekomen. Laten we hopen dat de nieuwe zaken van het “Weltwechsia Mirabilis”-type zijn, planten die door hun diepe wortels en andere kenmerken zeer goed gedijen in woenstijngrond.

 

21:08 Gepost door lila | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.